Keräilijän opas 2018


Yhdistyksen jäsenten kauan kaipaama Keräilijän opas on ilmestynyt kymmenen vuoden tauon jälkeen. Keräilijän opas julkaistiin Kansallismuseolla järjestetyssä Vanhan Rahan Päivässä 2.9.2017. Kyseessä on Keräilijän oppaan 11. painos.

Uuden Keräilijän oppaan formaatti on sama tuttu kuin ennenkin. Opas sisältää kaksi artikkelia: Antti Vuoren ja Reijo Mäkisen artikkelin helsinkiläisten automaattiravintoloiden poleteista sekä Antti Heinosen artikkelin itsenäisyyden ajan setelihistorian erikoisuuksista.

Mukana on myös ensimmäistä kertaa kesäkuussa löydetty Eerik Pommerilaisen kuusinaisen uusi variantti kuin myös ensimmäistä kertaa myös Kuusiston linnassa lyödyt Sören Norbyn killinki. Markka- ja pennimääräisten varianttiluettelo on myös päivitetty. Setelipuolella mukana on ensimmäistä kertaa ns. ”faanejelmit”.

Keräilijän opas on myös uudistunut. Ensimmäistä kertaa on noteerattu myös setelin arvoon muut merkittävästi vaikuttavat tekijät kuin pelkät variantit. Erikseen on noteerattu niin 6.12.1917 painetut setelit kuin myös esimerkiksi Talvisodan aikana Vaasan kirjapainossa painetut 50 mk, 100 mk ja 500 markan setelit. Seteleiden osalta on myös huomioitu ns. Tirkkosen listan harvinaisuusnoteeraukset niiltä osin kuin se on ollut saatavissa.

Koerahat ja työnäytteet on päivitetty ajan tasalle.

Kaikki hinnasto-osuuden rahat ovat myös ensimmäistä kertaa värikuvina. Metallirahojen oppaassa on tutut hyväksi havaitut varianttipiirrokset, jotka ovat Reijo Vihosen ja Juha Halénin käsialaa.

Keräilijän opas on ilmestyessään yhdistyksen jäsenille ilmainen.

Keräilijän opas 2018
11. painos
Painopaikka ja -vuosi: Nekapaino oy, 2017.
Sivuja 194.
Julkaisuja: Suomen Numismaattinen Yhdistys ry.

 

NUMISMAATTINEN AIKAKAUSLEHTI

Aikakauslehti sisältää artikkeleita laajasti numismatiikan eri alueilta. Lehdessä julkaistaan myös yhdistyksen huutokauppaluettelo.

Toimituskunta Tuukka Talvio (vast.) ja Yrjö Hyötyniemi. ISSN 1235-4252.
Painos 1800 kappaletta. Neljä numeroa vuodessa. Tilaushinta sisältyy jäsenmaksuun.
Ilmoitushinnat: 1/1 sivu 250 euroa, ½ sivu 125 euroa ja takakansi 300 euroa.